Odczytaj prawidłowo swoje badanie
Artykuł ten ma na celu ułatwić Ci prawidłowe odczytanie wyniku analizy ciała. Dowiesz się co oznaczają poszczególne parametry, oraz jakie zależności między nimi panują. Poznasz metody na poprawę tych wyników w celu polepszenia swego stanu zdrowia i kompozycji sylwetki. Twój wynik oznaczony jest niebieską, pionową linią. Kolory na skali określają normy w odniesieniu do Twoich parametrów. Kolor zielony zawiera wartości prawidłowe, pomarańczowy wartości zbyt niskie, żółty podwyższone, natomiast czerwony wartości wymagające niezwłocznie zmiany stylu życia, gdyż zagrażają Twojemu życiu i zdrowiu.
Poziom tkanki tłuszczowej
Pokazuje procent jaki stanowi tkanka tłuszczowa względem całkowitej masy ciała, oraz całkowitą masę tkanki tłuszczowej wyrażoną w kilogramach. Tkanka tłuszczowa pełni funkcję magazynową, termoregulacyjną, hormonalną i wspomagającą układ odpornościowy. Nadmiar tkanki tłuszczowej prowadzi do powstawania stanów zapalnych i chorób metabolicznych, oraz negatywnie wpływa na kompozycję sylwetki. Niedobór tkanki tłuszczowej zaburza regulację temperatury ciała i osłabia układ odpornościowy. Prawidłowy poziom tkanki tłuszczowej w zależności od płci i wieku zawiera tabela poniżej.
Poziom wisceralnej (trzewnej) tkanki tłuszczowej
Wraz z wiekiem zmienia się rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w organizmie. Coraz większa ilość tkanki tłuszczowej zaczyna otaczać organy wewnętrzne, co prowadzi do nadciśnienia, chorób serca i cukrzycy typu drugiego. Najczęściej dotyczy to osób z otyłością typu jabłko (androidalną). Prawidłowy poziom tkanki tłuszczowej wisceralnej to 1-12, jednak warto utrzymywać możliwie najniższy poziom tego wskaźnika.
Masa ciała i BMI
Całkowita masa Ciała uwzględnia masę tkanki tłuszczowej, mięśni, organów wewnętrznych i kości. Wskazaniu prawidłowej masy Ciała (w stosunku do wzrostu) służy wskaźnik BMI. Nie uwzględnia składu ciała, dlatego nie sprawdza się u kobiet w ciąży i osób z dużą masą mięśniową.
Masa tkankowa bezłuszczowa
Zawartość masy mięśni, tkanki kostnej i wody wyrażona w kilogramach łącznie.
Masa mięśni
Zawiera masę mięśni szkieletowych, mięśni gładkich (organy wewnętrzne) oraz zawartą w nich wodę. Mięśnie do swojego istnienia potrzebują kalorii. Działają jak silnik, w procesie spalania energii. Wraz ze wzrostem masy mięśniowej, wzrasta ilość spalanych kalorii (energii), a co za tym idzie wzrasta również BMR (podstawowa przemiana materii). Wpływa to korzystnie na proces odchudzania przez zwiększenie spalania kalorii, a tym samym zmniejszenie tkanki tłuszczowej w organizmie.
Masa mięśni szkieletowych (Skeletal Muscle Mass)
Masa mięśni poprzecznie prążkowanych wyrażona w udziale procentowym względem całkowitej masy ciała, oraz w kilogramach. Są to mięśnie odpowiadające za przemieszczanie się i ruch. To one nadają wygląd sylwetce. Masę mięśniową można zwiększyć poprzez aktywność fizyczną i odpowiednią dietę. Nieużywane mięśnie zanikają zmniejszając BMR, tempo przemiany materii i zwiększając wiek metaboliczny. Jeśli wysiłek fizyczny jest intensywny to wzrost masy mięśniowej może prowadzić do wzrostu masy całego ciała. Dlatego istotna jest regularna kontrola składu ciała by móc ocenić efekty wprowadzonego planu treningowego.
Masa tkanki kostnej
Wyrażona w kilogramach pozwala określić stopień mineralizacji kości. Wysoka mineralizacja kości zmniejsza ryzyko złamań oraz wystąpienia osteoporozy. Najlepszą metodą zwiększenia masy tkanki kostnej i gęstości kości jest trening siłowy, oraz dieta optymalizująca wchłanianie wapnia.
Zawartość wody w organizmie
Pokazuje procent jaki stanowi woda względem całkowitej masy ciała, oraz całkowitą masę wody w ciele wyrażoną w kilogramach.Poziom wody w organizmie ulega znacznym zmianom w ciągu dnia. Posiłki, alkohol, aktywność fizyczna, choroby, mogą znacząco wpłynąć na ten parametr. Odpowiednie nawodnienie organizmu pozwali Ci na optymalną regenerację komórek, oraz przeciwdziała procesom starzenia. Krew staje się rzadsza przez co poprawia się krążenie naczyniowe i zmniejsza ryzyko zawału serca. Całkowity udział wody w organizmie wzrasta wraz z utratą tkanki tłuszczowej. Ponadto zwiększając masę mięśniową zwiększysz poziom nawodnienia, gdyż woda jest głównym składnikiem mięśni.
Zbyt duże nawodnienie może być powiązane z niewydolnością sercowo-krążeniową, obrzękami i zatrzymywaniem wody w organizmie, chorobą lub fazą cyklu owulacji u kobiet.
Impedentacja
Poziom oporność tkanek organizmu na prąd wysyłany przez analizator ciała w technologi bioimpedentacji elektrycznej. Impulsy elektryczne przechodzą swobodnie przez tkankę mięśniową i inne struktury o dużej zawartości wody. Natomiast tkanka tłuszczowa przez niewielki udział wody wykazuje opór. Poziom tego oporu wskazuje właśnie ten parametr w Ohm. Natężenie prądu wysyłanego przez analizator jest nieodczuwalne.
BMR (PPM) – podstawowa przemiana materii
Określa zapotrzebowanie ciała na energię do przeprowadzenia podstawowych procesów życiowych w stanie spoczynku na podstawie tkankowej beztłuszczowej masy ciała. Na podstawową przemianę materii bezpośredni wpływ ma masa mięśni, ponieważ do utrzymania każdego dodatkowego grama mięśni niezbędna jest dodatkowa energia, która podnosi BMR. Dlatego im wyższy BMR tym szybsze tempo przemiany materii, natomiast im niższy BMR tym wolniejsze tempo przemiany materii. Utrzymanie zdrowego poziomu masy mięśniowej, przez regularne bodźcowanie mięśni ćwiczeniami fizycznymi, oraz ich prawidłowe odżywienie są kluczowe dla zachowania podstawowej przemiany materii na wysokim poziomie.
Wiek metaboliczny
Porównanie Twojego BMR (podstawowej przemiany materii) do BMI z Twojej grupy wiekowej. Jeśli Twój wiek metaboliczny jest wyższy niż rzeczywisty oznacza to, że twój metabolizm jest zbyt wolny. Aby obniżyć wiek metaboliczny zwiększ ilość ćwiczeń fizycznych, które zwiększą masę mięśniową i obniżą Twój wiek metaboliczny.