Białkowo tłuszczowe sycące śniadanie - alternatywa dla jajecznicy

Bekon jest doskonałym źródłem białka i tłuszczu. Zapewnia sytość nie podnosząc poziomu cukru we krwi. W połączeniu ze szpinakiem, pomidorem i cebulą tworzy pełnowartościowe śniadanie czy inny posiłek. Wybierając mięso poproś o pokrojenie bekonu w plasterki z całego kawałka. Dostępne w sklepach gotowe plastry mięsa w opakowaniach zawierają difosforany, trifosforany, askorbinian sodu, maltodekstrynę i azotyn sodu, które są szkodliwe - szczególnie poddane obróbce termicznej.

Czas

5 minut

Składniki

cebula
pomidor
szpinaku
bekon
pieprz

Przygotowanie

Na patelnie wyłóż plasterki bekonu. Smaż bez dodatku tłuszczu. Tłuszcz wytapiający się z bekonu wystarczy aby mięso się zarumieniło. Wyłóż liście szpinaku na talerz. Pokrój pomidora i cebulę. Wymieszaj składniki razem z bekonem i posyp pieprzem. Smacznego!

Udostępnij przepis

Zapisz się na Newsletter