Chipsy z batatów

21.05.2020 | Przekąski, Przepisy

Chipsy-z-batatow

Zdrowe, domowe chipsy

Szczególnie sprawdzą się u osób unikających warzyw psiankowatych (ziemniaków, pomidorów, papryki), które mają ochotę na chipsy. Inni mogą też użyć zwykłych ziemniaków. Przyrządzając chipsy w domu smażysz je krócej i na lepszej jakości tłuszczu, bez użycia szkodliwych wzmacniaczy smaku w porównaniu do chipsów dostępnych w sklepach.

Składniki

Dwa duże bataty
Smalec/w wersji wege olej rzepakowy

Przygotowanie

Pokrój bataty w bardzo cienkie plasterki na szatkownicy. Rozgrzej smalec w garnku o szerokim dnie. Smaż chipsy około 2-3 minut i przerzuć na drugą stronę.

Kazimierz Dargiewicz

Kazimierz Dargiewicz

Dietetyk i Trener Personalny

O 7 lat pomagam osobom prowadzącym intensywny tryb życia kształtować sylwetkę, redukować tkankę tłuszczową, bezpiecznie rozpocząć aktywność fizyczną i osiągnąć sprawnie funkcjonujący organizm.
error: Content is protected !!