Jarmuż jest bogatym źródłem witaminy A i K, witaminy C, potasu, żelaza, oraz wapnia.
Jarmuż jest jedną z najstarszych odmian kapusty. Najlepiej spożywać go na surowo np. w postaci shaków albo dodatku do sałatki. Natomiast nie każdy lubi jego surowy smak, dlatego mimo utraty witaminy C pod wpływem temperatury, można przyrządzić go właśnie w postaci chrupiących chipsów w piekarniku.
Składniki
Jarmuż 100g (3 porcje)
Oliwa 1 łyżka
Starta skórka cytryny 1 łyżka
Sól himalajska 1 łyżka
Mielona papryka chili/kurkuma 1 łyżka
Przygotowanie
Liście jarmużu umyj i wysusz. Wsypa liście do dużej miski. Jarmuż wymieszaj z chili, solą, skórką z cytryny i masłem. Liście ułożyć na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 7 minut do czasu, aż będą chrupkie ale nie spalone.