Duszona cukinia z papryka i koperkiem

4.04.2020 | Dodatki, Przepisy

duszona-cukinia-z-papryka-i-koperkiem

Bogatoodżywczy dodatek do obiadu

Takie połączenie to solidna dawka witamin. Papryka zawiera flawonoidy, beta-karoten, witaminę E, C, potas, wapń, magnez i żelazo. Cukinia zawiera luteinę barwników roślinny który chroni siatkówkę oka. Pamiętaj aby, krótko dusić warzywa, gdyż część zawartych w nich witamin rozpada się pod wpływem temperatury.

Składniki

cukinia
papryka
koperek
olej kokosowy/oliwa

Przygotowanie

Paprykę wydrąż i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć paprykę na patelnię i krótko duś do lekkiego zeszklenia. Uduszoną wyłóż na talerz. Na patelni dodaj kolejną łyżkę tłuszczu i wsyp pokrojoną wcześniej w kostkę cukinię. Duś aż się zarumieni. Można podlać odrobiną wody. Dodaj do cukinii, uduszoną paprykę, posyp po wierzchu koperkiem. Smacznego!

error: Content is protected !!