Sycąca i pyszna karkówka
Wokół mięsa wieprzowego narosło wiele mitów. Mało kto wie, że w rzeczywistości tłuszcz wieprzowy (smalec) składa się w większości z nienasyconych kwasów tłuszczowych podobnie jak oliwa z oliwek. Natomiast zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych stanowi głównie kwas stearynowy, który obniża poziom „złego cholesterololu”. W dodatku smalec jest stabilny termicznie i można go bez obaw podgrzewać. Raz upieczone mięso jest gotowe do rozłożenia na wiele porcji. Dzięki temu zyskujesz cenne źródło białka i tłuszczu, które w połączeniu z warzywami zapewni Ci uczucie sytości na wiele godzin. Stawiaj na mięso z ekologicznych hodowli, gdyż od rodzaju paszy wykorzystywanej do karmienia zwierząt zależy bezpośrednio jakość mięsa.
Składniki
- 1,5kg karkówki
- Przyprawy: pieprz, kolendra, ziele angielskie mielone, papryka mielona, gałka muszkatołowa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- Szklanka wody
Przygotowanie
Karkówkę obwiąż nitką dookoła tak żeby stanowiła całość. Wymieszaj przyprawy na talerzu i obtocz karkówkę w przyprawach. Przygotuj żaroodporne naczynie z pokrywką lub rękaw do pieczenia. Cebulę przekrój na 4 plastry. Czosnek pokrój na kawałki. Włóż całość na dno naczynia. Karkówkę obtoczoną w przyprawach połóż na czosnek i cebulę. Wlej szklankę wody, zamknij naczynie i wstaw do piecyka na 175 stopni na 1,5h (tyle czasu ile kilogramów mięsa; 1,5kg – 1,5h. Po ostygnięciu mięsa zdejmij nitkę przed krojeniem.