Zdrowa przekąska wzmacniająca odporność
Kokos zawiera witaminę B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Jest również źródłem zdrowych tłuszczy w tym kwasów tłuszczowych kaprylowego, kaprynowego, laurynowego i mirystynowego wzmacniających odporność przez zwalczenie bakterii, wirusów i grzybów.
Składniki
- 2 jajka
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie
Wiórki gotuj przez około 20 minut w 2-3 szklankach wody. Tak aby zachować gęstą konsystencję.
Gdy trochę przestygnie dodaj mąkę i wymieszaj całość łyżką. Wymieszaj żółtka z cukrem a z białek ubij pianę. Dodaj żółtka do ciepłej masy i końcu pianę. Wyłóż papier na blachę i połóż uformowane łyżką płaskie placuszki. Piecz w piekarniku przez około 30 minut w temp 180-200 stopni. Możesz zwilżyć kokosanki polewając je mlekiem kokosowym. Smacznego!