Piernik bez glutenu i mleka

2.04.2020 | Desery, Przepisy

piernik-bez-glutenu-i-mleka

Piernik bez białej mąki

Upieczesz dzięki połączeniu mąki gryczanej, ziemniaczanej i tartej marchwi z których uzyskasz podobną konsystencję ciasta jak z mąki pszennej. Mleko w przepisie zastąpi mleko kokosowe.

Składniki

  • 250 g mąki gryczanej (szklanka)
  • 125 g mąki ziemniaczanej (1/2 szkl)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego/ksylitolu
  • ¼ szklanki oleju kokosowego/pasty kokosowej
  • 1 duża łyżka naturalnego miodu ciekłego
  • 1 – 1,5 szklanki utartej marchwi (małe łezki)
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 1 płaska duża łyżka sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia Eco.
  • Bakalie: rodzynki, pokrojone morele, orzechy, migdały (½ szklanki )
  • Przyprawa korzenna do piernika (Prymat ma przyprawę korzenną bez mąki) w ilości wg smaku

Przygotowanie

Rozdziel jajka, żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Białka oddzielnie ubij na sztywną pianę.Tłuszcz roztop ale żeby nie był gorący.Do miski wsyp wszystkie sypkie składniki, dodaj żółtka, roztopiony tłuszcz, miód, i marchew, ½ ilość mleka. Dodaj bakalie i resztę mleka na końcu piane i lekko wymieszaj. Składniki sypkie i płynne trzeba szybko ze sobą wymieszać, bo długie mieszanie da zakalec. Mleko dodawaj ostrożnie, ilość mleka zależy od jakości mąki. Ciasto ma być dość gęste ale uciekające z łyżki. Formę wyłóż papierem i wypełnij do ¾ wysokości. Ciasto trochę rośnie. Piecz (45-60 min) 180-200* do zrumienienia. Po wyjęciu z pieca zakryj folią spożywczą aby wilgoć z ciasta nie odparowała. Ilość na dwie keksówki 28 cm
Polewa: 4-5 łyżek mleka kokosowego rozgrzej w rondelku i dodaj połamaną gorzką czekoladę 80% dobrze wymieszaj. Polewaj ciasto po jego wystygnięciu.

error: Content is protected !!