Składniki
- 6 polędwiczek z morszczuka
- 2-3 duże marchewki
- 2 cebule, 1 seler, ½ pora
- 3 łyżki oleju kokosowego
- Łyżka miodu, pieprz
Przygotowanie
Cebule pokrój na piórka. Seler i marchew zetrzyj na grubej tarce. Pora pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej tłuszcz kokosowy i podsmaż jarzyny. Możesz podlać odrobiną wody. Duś około 10 minut. Na końcu dodaj mielony pieprz do smaku. Rybę delikatnie obsmaż na oleju. Do naczynia żaroodpornego wyłóż część podduszonych jarzyn i wyłóż usmażona rybę. Zakryj resztą jarzyn. Miód rozcieńcz ½ szklanki wody i polej po wierzchu. Piecz 45 minut w piekarniku 200*. Wyłóż na talerz delikatnie nabierając od spodu rybę aby nie połamać kawałków. Smacznego!
Bogactwo kwasów omega-3 na talerzu
Morszczuk to ryba obfita w kwas DHA z grupy kwasów omega – 3 w znacznie większym stopniu niż popularny dorsz. W odpowiedniej ilości kwas ten chroni przed chorobami układu krążenia i chorobami układu nerwowego w tym Alzheimera. Ponadto zawiera wysoką zawartość wapnia, bo aż 41% dziennego zapotrzebowania, 46% zapotrzebowania na selen i 42% na witaminę B12. W kompozycji z warzywami stanowi kompozycję podobną do ryby po Grecku. Można podawać na zimno i ciepło.