Bogactwo kwasów omega-3 na talerzu

Pstrąg tęczowy jest drapieżną rybą o charakterystycznym pomarańczowym kolorze mięsa zbliżonym do łososia i podłużnym kształcie. Obfituje w kwasy omega-3, witaminę D oraz selen. W kompozycji z awokado źródłem kwasów omega 3, kwasu foliowego i antyoksydantów ma działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne. Doskonale sprawdzi się jako posiłek białkowo-tłuszowy na diecie paleo, nieskowęglowodanowej, białkowo-tłuszczowej

Czas

15 minut

Składniki

pstrąg łososiowy
szpinak mrożony
masło klarowane
awokado
pieprz

Przygotowanie

Posyp płat pstrąga pieprzem. Rozgrzej łyżkę masła klarowanego na patelni i podsmaż rybę na patelni. Do garnka wlej szklankę wody i włóż kostki mrożonego szpinaku, oraz dodaj odrobinę pieprzu. Gotuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Obierz i pokrój awokado. Wyłóż całość na talerz. Smacznego!

Udostępnij przepis

Zapisz się na Newsletter