Pstrąg łososiowy w szpinaku z awokado

2.04.2020 | Kolacje, Przepisy

Pstrąg łososiowy w szpinaku z awokado

Bogactwo kwasów omega-3 na talerzu

Pstrąg tęczowy jest drapieżną rybą o charakterystycznym pomarańczowym kolorze mięsa zbliżonym do łososia i podłużnym kształcie. Obfituje w kwasy omega-3, witaminę D oraz selen. W kompozycji z awokado źródłem kwasów omega 3, kwasu foliowego i antyoksydantów ma działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne. Doskonale sprawdzi się jako posiłek białkowo-tłuszowy na diecie paleo, nieskowęglowodanowej, białkowo-tłuszczowej

Składniki

  • pstrąg łososiowy
  • szpinak mrożony
  • masło klarowane
  • awokado
  • pieprz

Przygotowanie

Posyp płat pstrąga pieprzem. Rozgrzej łyżkę masła klarowanego na patelni i podsmaż rybę na patelni. Do garnka wlej szklankę wody i włóż kostki mrożonego szpinaku, oraz dodaj odrobinę pieprzu. Gotuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Obierz i pokrój awokado. Wyłóż całość na talerz. Smacznego!

error: Content is protected !!