Składniki

1kg mięsa mielonego (wieprzowo wołowe) (na 30 małych pulpetów)
1 opakowanie Rukoli (150g)
2 jajka
4 łyżki ciepłej wody
Przyprawy mielone: pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, gorczyca
1 opakowanie (puszka) pomidorów w kawałkach lub w całości bez skórki
Bazylia surowa lub suszona

Przygotowanie

Rukole posiekaj na drobno. Mięso wymieszaj dokładnie z jajkami, wodą i przyprawami, dodaj rukolę. Uformuj małe kulki i wrzucaj na gotującą się wodę, jedna warstwą w szerokim garnku. Gotuj około 10 minut od wrzucenia ostatniego. Wyjmij z wody. Wodę po pulpetach zredukuj to ½ szklanki i przecedź przez sitko. Do zredukowanej wody po pulpetach (1/2 szklanki) wrzuć pomidory z puszki (całość razem z sosem) dodaj pociętą lub suszoną bazylie. Wymieszaj i gotuj 2-3 minuty. Pulpety można podawać całe zanurzone w sosie lub polać sosem po wierzchu.

Udostępnij przepis

Zapisz się na Newsletter