Lekkostrawna alternatywa dla drobiu

Schab pieczony to czyste źródło białka. Ponadto jest nisko kaloryczny, ponieważ większość tłuszczu wytapia się podczas pieczenia. Cebula i marchew zapobiegną wysychaniu mięsa oraz nadają potrawie aromatu wraz z ziołami. Raz upieczony schab możesz podzielić na porcje i wykorzystać w wielu posiłkach oszczędzając czas na ich przygotowanie.

Czas

60 minut

Składniki

1kg schabu
1 marchew
Majeranek
Cebula

Przygotowanie

Naczynie żaroodporne z pokrywką lub rękaw do pieczenia.
Ostrym nożem zrób otwór w środkowej części przez cały schab. Umieść surową i obraną marchew w schabie. Schab obsyp majerankiem. Cebulę pokrój na 4 grube plastry, na cebuli umieść schab. Podlej szklanką wody i duś godzinę. 1kg mięsa 1h duszenia. 175-200stopni.

Udostępnij przepis

Zapisz się na Newsletter