Bezglutenowa szarlotka na gryczanym spodzie eksponuje owoce, które są jej najzdrowszym składnikiem.
Szarlotka nie zawiera cukru i mleka, można ją zjeść na zimno lub na ciepło. Sprawdzi się jako ciasto dla całej rodziny.
Składniki
- 200 g mąki gryczanej (3/4 szklanki)
- 100 g maki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 3-4 duże łyżki oleju kokosowego
- 1 płaska łyżka sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia Eco
- 6 dużych jabłek
- 2 łyżki cynamonu mielonego
- 2 różne galaretki (jasna i ciemna) owocowe
- 100 ml mleka kokosowego z puszki
- Owoce do przybrania świeże jagody, maliny, banan pokrojony w plasterki
Przygotowanie
Ciasto i jabłka; Do miski wsyp wszystkie sypkie składniki, dodaj tłuszcz i wodę. Zagnieć ciasto i wbij całe jajka. Uformuj kulkę i zakryj żeby nie wysychała. Jabłka obierz i utrzyj na grubej tarce. Pomieszaj z cynamonem. Tortownicę (średnica 28cm), posmaruj grubo tłuszczem kokosowym, ułóż cienką warstwę ciasta, podziurkuj widelcem i wstępnie podpiecz około 10 minut w temp 180-200*. Wyłóż przygotowane jabłka i piecz całość razem około 45 minut w temp 180-200*. Pozostaw do ostygnięcia.
Galaretki i owoce; Ułóż na upieczonych jabłkach owoce. Ciemniejszą galaretkę rozrób w połowie ilości wody (w 0,25 l) dobrze wymieszaj i poczekaj, aż żelatyna dokładnie się rozpuści. Do jeszcze ciepłej dodaj mleko kokosowe i wymieszaj dokładnie. Wlej delikatnie na ułożone owoce. Galaretka spłynie w głąb i niewiele zostanie na wierzchu. Poczekaj aż stężeje. Drugą (jasną) galaretkę rozrób w nieco mniejszej ilości wody (400ml) niż jest w przepisie (czysta , bez mleka). Gdy przestygnie wylej ją na poprzednie warstwy i poczekać aż stężeje.